Beweging werkt!

13/03
Deel dit artikel:

Al langer houden wij bij Springbok Coaching eraan om in fit@work-trajecten te spreken over ‘bewegen’. Het dekt volgens onze bescheiden mening zoveel meer de lading dan het enkel te hebben over ‘sporten’.

Onze ervaring op de werkvloer heeft ons met de tijd geleerd dat een aantal mensen vaak afgeschrikt wordt wanneer er in campagnes enkel gesproken wordt over ‘sport’.  Om heel wat redenen – terecht of onterecht – haken mensen af wanneer ze het gevoel krijgen dat ze mee op de “sporttrein” MOETEN springen. Ze kunnen, durven of willen niet mee praten over de begeesterende ervaringen op dit vlak, die collega’s tijdens de lunchpauzes delen met elkaar. Ook al beseffen ze ten volle dat sporten (op het werk) niet alleen goed is voor de gezondheid, maar ook het werkplezier en de teamspirit bevorderen. Deze medewerkers blijven vaak onthutst, en sommigen zelfs ontgoocheld achter. Of erger nog, soms krijgen ze het gevoel er niet bij te horen.

Laat dit nu net de uitdaging zijn voor alle beweegcoaches op de werkvloer. Ook, misschien zelfs net voor die groep van mensen is het belangrijk om op zoek te gaan naar een aangepast aanbod op maat. Voldoende laagdrempelig en veilig, met respect voor de eigen mogelijkheden en grenzen. Springbok wil inspireren en tracht daarbij te helpen. Telkens opnieuw benadrukken we dat medewerkers op zoek moeten gaan naar wat best beantwoordt aan de eigen behoeften.

Sally, al jaar en dag winkelverantwoordelijke bij Schoenen Torfs in het Shopping Center in Wijnegem is zo iemand. Ze is een ongelooflijk geëngageerde medewerker die het liefst wil participeren in alle projecten die haar werkgever haar aanbiedt. Maar… sporten, neen dat is niets voor ons Sally.

Met een behoorlijk geteisterd lichaam, een haar zware job met zeer veel en onregelmatige uren en daarbovenop heel wat familiale besognes kwam Sally er nooit toe om deel te nemen aan een van de vele engagementen die Schoenen Torfs neemt op het vlak van fit@work. Van op de zijlijn keek ze toe, vaak met een schuldgevoel en spijt in het hart.

En toch…, zeg nooit “nooit”. Fit@Torfs deed zijn werk.  Dankzij de niet aflatende communicatie op dit vlak van haar werkgever & Springbok Coaching kwam Sally tot het besef dat ze misschien toch eens iets moest uitproberen.  Zo ontdekte ze de smaak van ‘wandelen’! Voor haar is ‘stappen’, het liefst in de natuur, de beste remedie om het hoofd leeg te maken en alles op een rijtje te zetten. Volgens eigen zeggen gebeurde er de laatste tijd heel wat dingen die ze maar moeilijk een plaats kon geven en die haar nood aan controle en evenwicht compleet ondermijnde.

In de natuur vond Sally rust. “In de natuur zijn orde en perfectie niet van tel. Bomen en bloemen groeien waar ze kunnen, de wind brengt de zaadjes naar een bestemming, onwetend waar ze zullen bloeien. De eerste zonnestralen van de lente doen hun werk en helpen daarbij een handje”, aldus Sally.

Afgelopen zondag verlegde Sally op haar manier haar grenzen van bewegen. "De Urban Trail Antwerpen (een evenement waarbij deelnemers een unieke inkijk krijgen achter de schermen van een aantal stadsgebouwen) is toch alleen voor lopers", antwoordde Sally toen haar vriendin haar vroeg om deel te nemen.

Niet dus. De organisator van deze beweegevents heeft het ook begrepen dat bewegen zoveel meer is dan sporten. Sinds dit jaar worden de Urban Trails ook opengesteld voor wandelaars. Hiermee wordt gretig en terecht ingespeeld op de nood van heel wat mensen. Een compleet nieuwe doelgroep die tot op heden uit de boot dreigde te vallen, wordt hiermee bereikt.

Net als de duizenden lopers kon Sally, als wandelaar, de deugd en het plezier van bewegen ervaren. Het genot van 'ont'-moeting & verbinding en de trots om samen met anderen over de eindmeet te stappen werd ook haar deel.

Vastberaden is Sally om ook in andere steden deel te nemen. En wij weten wel zeker dat ze, met haar eigen begeestering, vele andere Torfscollega's zal inspireren om haar te vergezellen.

Deel dit artikel:
Geschreven door Barbara Torfs

Zaakvoerder Springbok Coaching. Directeur marketing & communicatie bij Schoenen Torfs. Passie voor al wat echt en puur is. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Gezondheidstips en inspiratie, rechtstreeks in je mailbox.


Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.
Geschreven door Barbara Torfs

Zaakvoerder Springbok Coaching. Directeur marketing & communicatie bij Schoenen Torfs. Passie voor al wat echt en puur is. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Gezondheidstips en inspiratie, rechtstreeks in je mailbox.