Grenzen bewaken & grenzen verleggen

07/03
Deel dit artikel:

‘Ons’ Myriam, 62 jaar jong, 45 jaar dienst bij Schoenen Torfs. Een van de meest trouwe Torfs-medewerkers ooit. Vergroeid met het bedrijf, haar collega’s en de Torfs-familie! Altijd even enthousiast en sponsorend. Bij elke Torfs-actie, bij elke nieuwe campagne is ze fan van het eerste uur. Nooit te oud en nooit te goed om bij te leren en om te proeven van alle nieuwigheden die de collega’s steeds weer uit hun mouw toveren.

‘Waarom ook niet’ moet ze gedacht hebben toen het verantwoordelijk Torfsteam op zoek ging naar nieuwe loopambassadeurs voor het fit@torfs-traject waarbij medewerkers op deskundige manier begeleid worden in een start-to-run traject.

Resoluut werd Myriam teruggefloten met haar voornemen om deze kelk niet aan haar te laten voorbijgaan. ‘Neen Myriammeke, op jouw leeftijd en met jouw met rugklachten geteisterd gestel is dit echt geen goed idee’, maande ondergetekende haar streng maar vooral bezorgd aan! Want laat een van de belangrijke sleutels in een succesvol en duurzaam fit@work-beleid nu net zijn dat mensen moeten leren om te gaan met de eigen grenzen. Kwetsuren en overtraining zijn vaak de belangrijkste reden van drop-out in zulke trainingstrajecten. Ontgoocheling zinderde in stilte maanden na. Maar ons Myriam klaagt en zaagt niet en accepteerde het verdict van haar begeleiders.

Om haar goesting tot deelname aan fit@torfs enigszins te compenseren, wierp ze zich op als soigneuse van dienst. Een rol die haar – toevallig of niet - perfect op het lijf geschreven staat. Op de Torfsruns vind je haar steevast als een zorgende moederkloek die haar tenten (inclusief Torfsbanners) op meestal illegale plaatsen opslaat om haar lopende jongen te voorzien van de nodige gezonde spijs & dranken, droge kleding, een schouderklop en zelfs een pintje achteraf. Op die manier voelt ze zich betrokken! Dat is voor haar erg belangrijk.

 

Vanochtend verbaasde Myriam vriend en vijand met het volgende facebookbericht: ‘Ik ga proberen om in de fitness 25 km te fietsen. Jullie zijn toch een beetje fier op mij hé.’ Als gangmaker van fit@torfs kon ik bij het lezen van dit bericht wel een driedubbele pirouette van blijdschap maken!

Zonder iemand te consulteren had Myriam, onder impuls van haar echtgenoot Albert Vandenbergh (ex-topvoetballer) het initiatief genomen om zich stiekem in te schrijven in de plaatselijke fitnessclub. Al weken trekt ze, samen met Albert, driemaal per week naarstig naar de club. Ze forceert niets en als het werk het even niet toelaat, dan is het ook zo! Geen ramp. First things first, redeneert ze. Myriam laat zich deskundig begeleiden en traint op de juiste manier met de juiste intensiteit aan de juiste toestellen. De goesting neemt toe. De conditie ook.

Wat mij betreft is dit nu écht waarover fit@work gaat.

‘Sport op het werk’ is de recente overheidscampagne van Sport Vlaanderen (ex Bloso) waarbij bedrijven worden opgeroepen om te investeren in sport op het werk. Dit is een zeer nobele doelstelling die wij maar al te graag ondersteunen.  Al weten we ondertussen dat het in de praktijk voor velen vaak niet haalbaar en niet duurzaam is.

Volgens ons komt het er vooral op aan om een sfeer te creëren waarin op ingezet wordt op de bewustwording van het belang van gezond bewegen.  Het is vooral belangrijk om mensen te informeren, te inspireren en te sensibiliseren. Zonder kunstmatig dingen te forceren gaan we op zoek naar wat het best bij elkeen past! Daar gaat het om! En ons Myriam is het levende bewijs dat dit werkt!

Deel dit artikel:
Geschreven door Barbara Torfs

Zaakvoerder Springbok Coaching. Directeur marketing & communicatie bij Schoenen Torfs. Passie voor al wat echt en puur is. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Gezondheidstips en inspiratie, rechtstreeks in je mailbox.


Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.
Geschreven door Barbara Torfs

Zaakvoerder Springbok Coaching. Directeur marketing & communicatie bij Schoenen Torfs. Passie voor al wat echt en puur is. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Gezondheidstips en inspiratie, rechtstreeks in je mailbox.