Fysieke wellbeing & interne communicatie

23/04
Deel dit artikel:

Afgelopen week was ik opnieuw te gast op de jaarlijkse hoogmis van VONK (het vroegere BVIC, de Belgische Vereniging voor Interne communicatie),een grote netwerkorganisatie voor professionals interne communicatie.

Eerder was ik al eens gastspreker op dit succesvolle congres. Met een ander thema dat mij nauw aan het hart ligt: “(interne) communicatie en emotie”!

Professionals interne communicatie spreken vaak dezelfde taal en dat zorgt voor een bijzondere dynamiek die ik niet zo heel vaak voel op dit soort events. Vrouwen spelen er de hoofdrol en dat is merkbaar op verschillende vlakken. Ik koester dan ook heel fijne herinneringen aan die dag twee jaar geleden. De reacties die ik destijds ontving waren hartverwarmend.

Dit keer was ik er eerlijk gezegd iets minder gerust in. “Wat hebben fysieke wellbeing & interne communicatie in godsnaam met elkaar gemeen”, durfde ik me in stilte afvragen toen ik mijn voorgangers met passie hoorde spreken over effectieve en verandercommunicatie, over storytelling, met mooie inspirerende cases over hoe bedrijven een en ander aanpakken.

Deze redenering klopt natuurlijk niet, dat is mij -achteraf gezien- nog meer duidelijk geworden.  Ik licht mij nader toe.

Voor ons, bij Springbok Coaching is het vaak een helse zoektocht om door het bos de bomen te zien en om de weg te vinden naar de juiste afdeling en aanspreekpersonen die het gezondheids- en bewegingsbeleid in het bedrijf behartigen.

In veel grote organisaties, zoals bijvoorbeeld in banken & verzekeringsmaatschappijen, in grote consultancybedrijven wordt veel ondernomen op dit vlak. En dat is zeer goed!  Echter, wat wij vaststellen is dat dit beleid dikwijls verdeeld en (te) versnipperd is in verschillende afdelingen. Geneeskundige en preventiediensten, HR-afdelingen, duurzaamheidscoördinatoren, sponsor- en marketingafdelingen…. Allemaal zijn ze op hun manier bezig met een deel van dit beleid.

Elke afdeling legt hierbij zijn eigen klemtonen, vanuit zijn opdracht en missie. Structureel en strategisch is er vaak nog net iets te weinig draagvlak. (Dat start natuurlijk best top-down.)

Wat al wel eens ontbreekt in het bedrijf is het grote overkoepelend plaatje, de WHY, WHAT & HOW van het verhaal! En laat dit nu juist dé hefboom zijn om gezondheids- en bewegingsbeleid DUURZAAM te implementeren op de werkvloer. Opgelet, uitzonderingen bevestigen ook hier de regel!

En inderdaad, nét daar kan de afdeling interne communicatie een zeer grote toegevoegde waarde betekenen. Deze afdeling spreekt de taal die collega’s op een enthousiaste, geloofwaardige en vooral wervende manier kan inspireren. Zij kennen de tools en platforms die aanslaan om mensen aan te zetten tot initiatief. Zij voelen de cultuur die leeft op de werkvloer, beter dan wie dan ook. De afdeling interne communicatie slaagt er als geen ander in om inhoud en vorm juist en mooi te verpakken.

Omgekeerd is gezondheids- en bewegingsbeleid een uitgelezen thema om POSITIEF over te communiceren voor de betrokkenen die zich bezig houden met interne communicatie. Een kans die moet gegrepen worden. Wij, bij Springbok Coaching geloven dat dit thema zorgt voor betrokkenheid en verbinding tussen medewerkers. Werken mag plezant zijn: het werkplezier & de teamspirit staan hier centraal!

Daarom wil ik hierbij een WARME oproep doen naar iedereen die op een of andere manier bezig is met fysieke wellbeing op het werk. Zoek het contact met de afdeling interne communicatie. Op die manier kan gewerkt worden aan een duurzame community die gelooft dat “gezondheid werkt”. 

Let’s keep up the good work!

 

Deel dit artikel:
Geschreven door Barbara Torfs

Zaakvoerder Springbok Coaching. Directeur marketing & communicatie bij Schoenen Torfs. Passie voor al wat echt en puur is. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Gezondheidstips en inspiratie, rechtstreeks in je mailbox.


Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.
Geschreven door Barbara Torfs

Zaakvoerder Springbok Coaching. Directeur marketing & communicatie bij Schoenen Torfs. Passie voor al wat echt en puur is. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Gezondheidstips en inspiratie, rechtstreeks in je mailbox.