Geslaagde tweede editie van het Health@Work-symposium

16/05
Deel dit artikel:

Op spitante wijze werden donderdag negentig bedrijfsmanagers duidelijk gemaakt dat een duurzaam gezondheidsbeleid voor hun medewerkers meer dan ooit aan de orde is. Om hun inzicht aan te scherpen werden zij door Springbok Coaching en Logo Leieland in Kortrijk uitgenodigd op het symposium Health@work.

Meteen werden zij met de neus op de feiten gedrukt door de eerste gastspreker, Karel Van Eetvelt. De topman van Unizo heeft een masterdiploma in de Lichamelijke Opvoeding en koestert een natuurlijke interesse in alles wat de fitheid van medewerkers kan bevorderen.  Ondanks het geringe wetenschappelijk gezondheidsonderzoek in België wist hij toch met enkele rake cijfers te imponeren.  De grafieken die hij toonde, liegen er niet om: de jongste jaren worden we geconfronteerd met een exponentiële groei van het aantal chronische zieken en obesitaslijders. De oorzaak wordt door de wetenschappers niet alleen toegeschreven aan het eetgedrag, maar vooral aan een tekort aan lichaamsbeweging. Meer dan de helft van onze bevolking haalt de beweegnorm van 30 minuten fysieke inspanning per dag niet.  Gevolg: de maatschappelijke kost voor onze gezondheidszorg bedraagt 32 miljard euro (2013). In 2040 zou deze schuld oplopen tot 42,5 miljard euro. Maar ook voor de bedrijven is deze beweegarmoede nefast: De jongste 8 jaar is het absenteïsme wegens ziekte met maar liefst 37 gestegen. Reden genoeg voor Van Eetvelt om de werkgevers tot actie aan te porren. Maar hoe? In zijn zoektocht naar een oplossing bewandelt hij de weg van de preventie. Zijn ordewoorden zijn ‘sensibilisatie’ en ‘actieplan’.  Voor het vergaren van de juiste informatie en kennis adviseert hij een samenwerking met specialisten: dokters, diëtisten, maar vooral masters L.O. “Laat deze experts inspirerende workshops voor het personeel leiden of fysieke tests uitvoeren. Bouw samen met hen een gepast activiteitenprogramma uit.” “Maar”, voegt hij er met een opgestoken wijsvinger aan toe, “zorg ervoor dat de begeleiding van de activiteiten door het personeel wordt gedragen, geef als manager het goede voorbeeld door enthousiast het gezondheidsprogramma te volgen en besef dat een bedrijf dat werk maakt van zijn gezondheidsbeleid hogere ogen bij de klanten gooit. Of hoe het streven naar fitte werknemers het consumentengedrag kan beïnvloeden!

Even boeiend en verrijkend was de uiteenzetting van de Gentse dokter Michaël Protzky, een autoriteit op vlak van neuropsychologie.  Als geen ander verstaat hij de kunst om op bevattelijke wijze uit te leggen wat stress zoal met een mens doet en hoe het lichaam hierop reageert. Belangrijk in dit proces blijkt de sterkte van de mentale veerkracht, die bepaalt hoe je met stress omgaat. Deze veerkracht is voor een groot stuk afhankelijk van ‘cortisol’. Dit wonderbaarlijk hormoon zorgt ervoor dat ons hele lichamelijke huishouden na een negatieve ervaring weer in zijn oorspronkelijke plooi valt. Wanneer echter een mens te lang met stress wordt geconfronteerd, krijgt cortisol zowaar een neurotoxisch effect en begint het de hersenen te attaqueren.  Deze aanvallen vernietigen de celverbindingen in ons brein.  Met alle psychische en lichamelijke gevolgen van dien, incluis burn-out.  

Gelukkig, en nu komt het, is deze hersenschade herstelbaar. Een van de remedies is lichaamsbeweging. Volgens dr Protzky is sport een afdoend middel om de gedachten te verzetten, waardoor de kapotte celverbindingen weer kans krijgen om te groeien…. Tenminste als het met mate wordt beoefend.

Voor een werkgever is het niet alleen opportuun om de stress bij de werknemers in te beperken, maar ook om hun slaapproblemen in de gaten te houden. Slaapspecialist prof. Johan Verbraecken heeft de invloeden van slaapstoornis op het werkvermogen bestudeerd. De negatieve effecten die hij tijdens het symposium in kaart bracht, zijn niet min, gaande van irrationeel denken, prikkelbaarheid, verminderde alertheid... tot verhoogde kans op bepaalde kankers. Het gebruik van slaappillen is geen afdoende oplossing. Na drie weken verliezen zij hun waarde, wegens gewenning. Meer aangewezen vindt hij een aanpassing van het shiftschema in bedrijven, het beperken van de overuren, een goed verlichte werkruimte, stresspreventie… en het bestrijden van overgewicht. Een tussentijds dutje van 20 minuten blijkt ook geen kwaad te kunnen. In tegendeel!

Vooraleer de deelnemers van hun slaaprust te laten genieten, kregen zij nog twee stichtende voorbeelden uit de praktijk geserveerd. Het gezondheidsbeleid dat Accent en Möbius nastreven, geldt als model. De gezonde drankjes en hapjes die tijdens de afsluitende receptie werden opgediend, evenzeer.

Deel dit artikel:
Geschreven door Hans Verbruggen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Gezondheidstips en inspiratie, rechtstreeks in je mailbox.


Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.
Geschreven door Hans Verbruggen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Gezondheidstips en inspiratie, rechtstreeks in je mailbox.