Health@Work-Symposium, editie 3 : KEEP IT SIMPLE!

09/11
Deel dit artikel:

“GEZONDHEIDSBELEID IN HET BEDRIJF : KEEP IT SIMPLE!”

“Om de gezondheidsgedachte op de werkvloer te verspreiden, vormen communicatie en community belangrijke sleutels tot succes”, luidt een van de slagzinnen in de Health@Work-strategie van Springbok Coaching. En de daad bij het woord voegend organiseerden zaakvoerders Barbara Torfs en Brecht Buysschaert een verhelderend en verbindend symposium, annex netwerkevent, met boeiende sprekers, stuk voor stuk autoriteiten binnen hun vakgebied. Vanuit de overtuiging van Springbok Coaching dat het gezondheidheidsstreven een holistische onderbouw behoeft, werd tijdens dit symposium zowel de mentale, de fysieke als de omgevingscomponenten tegen het licht gehouden.

Neuropsychologe Elke Geraerts, auteur van ‘Het Nieuwe Mentaal’, gooit meteen de beuk erin met de oproep om de maatschappij aan te passen aan ons brein en niet omgekeerd. ‘Lef’ is haar ordewoord om stress, burn-out en andere mentale muizenissen te pareren en een gelukkiger mens te worden. “We moeten durven vastgeroeste gewoontes te doorbreken en bewuster te kiezen voor meer mentale groei”, zegt ze. Gesteund door recente wetenschappelijke inzichten over de werking van ons brein houdt ze een krachtig pleidooi om het timemanagement te vervangen door ‘aandachtmanagement’. “Een mens kan hooguit 6 uur per week geconcentreerd werken. Waarom zouden we de belangrijke taken dan niet bewaren voor de momenten dat onze aandachtspiek het hoogst is?” Tegelijkertijd verbaast Geraerts door de scheiding van werk en privé in vraag te stellen en ons te overtuigen dat een evenwichtige work-lifebalans moeilijk is te realiseren. Wel breekt ze een lans voor meer verbondenheid, met verwijzing naar de lieftallige Lidewij Nuitten. Gewapend met een handcamera trekt deze jonge reporter van het Eén-programma ‘Iedereen beroemd’ in haar kleurrijke straat in Molenbeek op avontuur om kennis te maken met haar buren. “Zij vertoont het lef om aan het roer te staan van haar eigen leven. Bovendien kan de empathie die haar kenmerkt tot succes leiden.” Lef en empathie kleuren volgens Geraerts trouwens ook het gewenste profiel van een goeie bedrijfsleider, die de juiste keuzes maakt om op lange termijn gelukkiger en succesvoller te worden. Tot slot geeft de spreekster haar publiek de boodschap mee om voortaan dagelijks zoveel mogelijk mensen een welgemeende ‘goeiedag’ te zeggen. “Elkaar groeten is een van de vele uitdagingen om je eigen lef te vergroten.”

Heel wat hardnekkige mythes moeten er ook aan geloven tijdens de lezing van dr. Marleen Finoulst (hoofdredacteur van Bodytalk) over ‘Health literacy’. Vrij vertaald: ‘gezondheidswijsheid’ oftewel ‘het vermogen om de eigen gezondheid te managen’. Ben je in staat de juiste medische informatie op te zoeken, te begrijpen, kritisch te benaderen en in de praktijk toe te passen?  Helaas is in België de Health literacy te beperkt, met alle gevolgen van dien. “Mensen met een lage gezondheidswijsheid lopen tot 3 keer meer risico op gezondheidsproblemen. Het ziekteverzuim stijgt, de therapietrouw taant en ernstige aandoeningen worden te laat opgespoord.” Om de gezondheidswijsheid op te krikken, is ‘googelen’ not done. “Raadpleeg betrouwbare bronnen”, roept Finoulst op. Bijvoorbeeld: de digitale nieuwsbrief ‘gezondheid en wetenschap’, waarin experts dagelijks een medische persartikel voor Jan met de pet met een kritisch oog analyseren en op zijn geloofwaardigheid testen.

Als Good Practice mag dr. Bart Curvers, de bedrijfsarts van KBC, zijn veelzijdig gezondheidsbeleid voor de 15.000 bankmedewerkers uit de doeken doen. “Door het optrekken van de pensioenleeftijd zal het aantal chronisch zieke werknemers hoe dan ook stijgen. We kunnen dus maar beter ernstig werk maken van de gezondheidspreventie binnen het bedrijf.” Waarna een indrukwekkende waslijst van inspirerende acties, initiatieven en campagnes die KBC heeft gelanceerd zijn revue passeren. 

Voor een vloeiende overgang zorgt Barbara Torfs, die in haar persoonlijke stijl het succesverhaal van Fit@Torfs vertelt en koppelt aan de holistische strategie die Springbok Coaching toepast om het gezondheidsbeleid in de algemene bedrijfscultuur te verstrengelen. Een goeie communicatie en een stevige community zijn twee sleutels, evenals ‘de gezondheidsvisie als onderdeel van de HR-visie’, ‘Meten is weten’, ‘Top-down benadering’ en… ‘keep it simple’.

Deel dit artikel:
Geschreven door Hans Verbruggen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Gezondheidstips en inspiratie, rechtstreeks in je mailbox.


Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.
Geschreven door Hans Verbruggen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Gezondheidstips en inspiratie, rechtstreeks in je mailbox.