#walkyourtalk

19/03
Deel dit artikel:

Nieuw is het idee zeker niet. Mensen die in een professionele context de moed, de creativiteit en de goesting vinden om eens op een andere manier te vergaderen en de frisse buitenlucht opzoeken om te overleggen! Tegenwoordig spreekt men van wandelmeetings, stapmeetings, …. ! Gisteren had iemand het zelfs over een ‘knelpuntenwandeling’!

Jaren geleden vonden topzakenlui elkaar op het golfterrein. Later kropen ze – zogezegd iets democratischer (alhoewel?)- op de fiets. Vandaag raakt in Vlaanderen het wandelen opnieuw in opmars en wordt het zogenaamde stap-vergaderen duchtig gepromoot. Vanuit de megatrend rond alles wat met gezondheid heeft te maken – wordt vanuit diverse hoeken en op alle echelons in het bedrijf het “actief vergaderen” gepromoot!

We zijn goed bezig als we dagelijks 10.000 stappen ‘ver’-zetten. Iedereen moet en zal bewegen!

 Als groot pleitbezorger van fit@work en als levende reclame voor beweegcampagnes op het werk kan ik dit eigenlijk alleen maar toejuichen. Maar toch, enige kritische zin is mij nooit vreemd geweest. De aard van het beestje.

Ik kom uit de praktijk van het bedrijfsleven. 20 jaar met ‘hart en ziel’ aan het werk in een Great Place to Work. Ik weet dus maar al te goed dat de uitdaging om hiermee op de werkvloer effectief aan de slag te gaan én vol te houden, simpeler lijkt dan het is! Ik spreek uit ondervinding en ik licht dit graag toe.

 Het is erg belangrijk om het idee van ‘bewegend overleg’ uit de sfeer van het ‘goedbedoeld experiment’ te houden. Het dreigt anders heel snel een heel stille dood te sterven. Een losse flodder. En dat willen we vooral NIET.

Het gaat als volgt:

Onder impuls van een vooruitstrevende HR-afdeling die zich laat inspireren en bijstaan door een deskundig gezondheidscoach, wordt het idee van stapmeetings binnen het bedrijf gelanceerd. Een enthousiaste leidinggevende die het goed voor heeft met het bedrijf en zijn team, staat open voor vernieuwing. Hij pikt dit nieuw ideetje op en wil dit graag uittesten. De eerste keren zijn een schot in de roos! De overgrote meerderheid van medewerkers is enthousiast en voelt zich gewonnen voor het idee. Niets dan lachende gezichten. Blije mensen. ’t Is eens iets anders’, zeggen ze. ‘En weet ge, het doet goed om eens buiten te zijn’.

Er zijn belangrijke (rand)voorwaarden aan dit idee gekoppeld. Er dient goed nagedacht te worden over de contextuele omstandigheden! Het kan in geen geval altijd en overal. Het kader & de doelstellingen van zo’n initiatieven moeten super duidelijk en dus niet te vrijblijvend zijn. Anders zal de daarop volgende keren heel snel de neiging ontstaan om een keertje over te slaan. En nog een keertje, en nog een keertje, ….. In plaats van te focussen waarom we dingen wel zouden doen,  zijn we vaak bezig met het bedenken van redenen om dingen NIET te doen.  En zo worden goeie ideeën gefnuikt. Voor men het goed en wel beseft, geraakt het idee in de vergeethoek. Dit is wat ik noem een ‘goedbedoeld experiment’.

Met andere woorden, de vraag luidt : ‘hoe overstijg je het FUN- en mini-eventgehalte van zo’n initiatief?’ Hoe maak je het ECHT werkbaar en ECHT duurzaam? Hoe bed je het in de bedrijfs- en vergadercultuur van een bedrijf in? Dat is cruciaal. Daar gaat het écht om.

Wij, bij Springbok vinden de meerwaarde van het bewegend overleg écht TE waardevol om te laten verwateren. Wij willen graag, samen met gelijkgestemden verder uittesten wat werkt en wat NIET. Ervaringen delen. Inspireren. Elkaar aanzetten!

We bedachten daarbij zeer toepasselijk het credo #walkyourtalk: je kan dit in eerste instantie heel letterlijk lezen. Maar het betekent ook : wees consequent in wat je predikt. Doe wat je zegt, zeg wat je doet!

We willen samen met jullie verder experimenteren en exploreren.

 Een ding is zeker. De goesting om hierin te participeren moet van de mensen ZELF komen! Zulk goedbedoelde experimenten kan je als werkgever NIET forceren. Zo werkt dat niet. We moeten op zoek naar de intrinsieke motivatie bij medewerkers. Zij moeten ZELF de meerwaarde voelen en zien! En  misschien  wordt hen daarom best de ruimte gegeven om autonoom initiatief te nemen.

#walkyourtalk, het is a way of life, het is a way of work….

Misschien  moeten we als  leidinggevenden gewoon heel klein beginnen en zelf het goeie voorbeeld geven. In onze eigen meetings, comités, vergaderingen en overlegstructuren. Tijdens onze lunchpauzes kunnen we zelf bewegen in plaats van (uitgebereid) te lunchen. En nog een tip : en petit comité, per twee of drie, werkt zo een wandeloverleg het best!

Als we hierover samen goed nadenken en een statement durven maken, is de kans dat dit idee écht doordringt en dus duurzaam wordt, des te groter.

#walkyourtalk : alle evaringen en tips zijn welkom. Via de facebookpagina Springbok coaching en onze facebookgroep #walkyourtalk. Verspreiden jullie mee deze gedachte? Dat zou fantastisch zijn.

Deel dit artikel:
Geschreven door Barbara Torfs

Zaakvoerder Springbok Coaching. Directeur marketing & communicatie bij Schoenen Torfs. Passie voor al wat echt en puur is. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Gezondheidstips en inspiratie, rechtstreeks in je mailbox.


Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.
Geschreven door Barbara Torfs

Zaakvoerder Springbok Coaching. Directeur marketing & communicatie bij Schoenen Torfs. Passie voor al wat echt en puur is. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Gezondheidstips en inspiratie, rechtstreeks in je mailbox.